Novosti in obvestila

Datum

28. Nov 2017

Kategorije

Deli z drugimi

Novosti po 1.1.2018 za vse, ki izvajate čezmejne storitve, 6.12.2017

Bodite pripravljeni na nemoten potek dela v tujini in vstopite v leto 2018 brezskrbno z vsemi informacijami glede sprememb poslovanja izvajanja čezmejnih storitev.

Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ) je v okviru Regijskega sveta izvajalcev čezmejnih storitev (RS IČS) na podlagi pravne expertize “Pravni status mobilnih (multinacionalnih) delavcev v EU” dr. Janje Hojnik in mnogih usklajevanj s pristojnimi ministrstvi uspešno zastopala interese vseh članov RS IČS ter tako ključno vplivala na novosti in spremembe, ki se obetajo izvajalcem čezmejnih storitev po 1.1.2018.

V okviru redne seje regijskega sveta izvajanja čezmejnih storitev (RS IČS) Štajerske gospodarske zbornice bomo vsem, ki kakor koli izvajate čezmejne storitve, predstavili novosti in spremembe, ki se obetajo po 1.1.2018 kakor tudi dosežke regijskega sveta izvajanja čezmejnih storitev v letu 2017.

Predstavitev novosti in sprememb opravljanja storitev v tujini bo
6.12.2017 ob 14.00 uri v Hotelu City Maribor, Ulica kneza Koclja 22.

Na seji gostimo strokovnjaka g. Grego Maleca iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na temo “Napotitev delavcev na delo v okviru čezmejnega izvajanja storitev na ravni EU”.

Udeležba je BREZPLAČNA z obvezno prijavo za člane Regijskega sveta izvajalcev čezmejnih storitev, izjemoma tokrat tudi za nečlane.

[av_button_big label=’Prijava na predstavitev novosti in sprememb za vse, ki izvajate čezmejne storitve…’ description_pos=’below’ link=’manually,https://www.stajerskagz.si/izdelek/novosti-po-1-1-2018-za-vse-ki-izvajate-cezmejne-storitve/’ link_target=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#ffffff’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ color_hover=’theme-color-subtle’ custom_bg_hover=’#444444′ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-3waai2′][/av_button_big]

Podrobnosti seminarja:

Nova zakonodaja na področju čezmejnega izvajanja storitev določa pogoje za čezmejno izvajanje storitev, tako delodajalcev in samozaposlenih oseb iz drugih držav članic EU v Sloveniji kot tudi obratno. Zakon o čezmejnem izvajanju storitev z napotenimi delavci v pravni red Republike Slovenije prenaša dve evropski direktivi s področja napotitve delavcev na delo, v ospredju ciljev in namenov zakona pa je preprečevanje zlorab in kršenja delavskih pravic. V ta namen predlog zakona stremi tudi k zagotavljanju natančnega, pravilnega in doslednega izvajanja dela evropskih uredb, ki predpisujejo izdajo potrdila A1. S predlogom zakona Republika Slovenija torej izpolnjuje svojo obveznost harmonizacije politike na tem področju, v veliki meri pa gre za odgovor države na množične kršitve pravic napotenih delavcev.

Seminar ponuja celovito informacijo v zvezi z novimi pravili čezmejnega izvajanja storitev tako z vidika opravljanja gospodarske dejavnosti kot tudi z vidika spoštovanja administrativnih zahtev drugih držav članic EU glede zagotavljanja delovno pravnih pogojev in pravic napotenih delavcev v času njihove napotitve na delo v druge države članice EU. Dodatno bodo udeleženci seznanjeni tudi s pravili napotovanja v tretje države in iz tretjih držav v RS.

Ključni vsebinski sklopi, ki bodo predstavljeni na seminarju:

1.Pregled relevantne nacionalne in evropske zakonodaje, ki opredeljujejo pogoje za čezmejno izvajanje storitev z napotenimi delavci

·Zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev; Zakon o delovnih razmerjih, Zakon o tujcih;
·Direktiva 96/71/ES, Direktiva 2014/67/ES, predpisi s področja koordinacije sistemov socialne varnost

2.Napotitev delavcev na delo v tujino – v EU oziroma v tretje države in obratno – na podlagi določb novega Zakona o čezmejnem izvajanju storitev

· predstavitev pravil, obveznosti in postopkov v okviru čezmejnega izvajanja storitev z napotenimi delavci;
· napotitev samozaposlenih oseb;
· posebnosti napotitev delavcev v tretje države.

3.Pravila koordinacije sistemov socialne varnosti v povezavi s postopki pridobitve potrdil A1 za napotene delavce, ki izvajajo storitve v EU

4.Posebnosti davčne obravnave napotitev v kontekstu nove zakonodaje (npr. ločnica med službenim potovanjem v tujino in napotitvijo na delo v tujino).

 

[av_button_big label=’Prijava na predstavitev novosti in sprememb za vse, ki izvajate čezmejne storitve…’ description_pos=’below’ link=’manually,https://www.stajerskagz.si/izdelek/novosti-po-1-1-2018-za-vse-ki-izvajate-cezmejne-storitve/’ link_target=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#ffffff’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ color_hover=’theme-color-subtle’ custom_bg_hover=’#444444′ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-2mx9x6′][/av_button_big]

 

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic