Novosti in obvestila

Datum

03. Maj 2021

Kategorije

Deli z drugimi

Odpadki kot vir sekundarnih surovin – POLY KROŽNOST

Primer inovativne slovenske rešitve za nastale odpadke

V okviru spletnega foruma »Krožno gospodarstvo: Ne zavrzi, ampak ponovno koristno uporabi!, ki je potekal 4. marca 2021 pod okriljem SRIP – Krožno gospodarstvo in je bil namenjen informiranju in ozaveščanju o krožnem gospodarstvu med mladimi, je Dragica Marinič, koordinatorica SRIP, uvodoma predstavila krožno gospodarstvo z ekonomskega, okoljskega in družbenega vidika ter podala nekaj statističnih podatkov o odpadkih v Sloveniji kot tudi o proizvodnji plastike in plastičnih odpadkih na ravni Evropske unije.

V nadaljevanju je sledila predstavitev ene izmed razvojnih rešitev recikliranja plastičnih (in drugih) odpadkov – demopilotni projekt POLY KROŽNOST, kjer bo prvič v Sloveniji uveden tudi digitalni potni list materialov z uporabo blockchain tehnologije. Vodilni partner konzorcija projekta je Surovina, d. o. o., iz Maribora, sodelujejo še IOS, d. o. o., Messer, d. o. o., ROTO, d. o. o., Tekstina, d. o. o., Omega, d. o .o., Mikro+Polo, d.o.o., Snaga, d. o. o,. in EKTC Maribor, so. p.

Jure Fišer, direktor Surovine, d. o. o., je uvodoma predstavil aktivnosti podjetja, ki letos obeležuje 70 let delovanja na področju zbiranja in predelave odpadkov. Izpostavil je pomen zakonodaje – hierarhije ravnanja z odpadki in predvsem preprečevanje nastajanja odpadkov ter pravilno ločevanje odpadkov.

brez odpadkov

Hierarhija ravnanja z odpadki (Vir: www.gov.si)

 

  1. preprečevanje odpadkov (kakovostno in količinsko)
  2. priprava za ponovno uporabo
  3. recikliranje
  4. drugi postopki predelave (npr. energetska predelava)
  5. odstranjevanje odpadkov

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic