Novosti in obvestila

Datum

23. Jan 2018

Kategorije

Deli z drugimi

Predstavitev osnutka mariborske Strategije prehoda v krožno gospodarstvo in interaktivne delavnice, MB, 30.01.2018

 

VABILO NA INTERAKTIVNO DELAVNICO

 

Vodilni parter konzorcija mest in organizacij alpskega prostora Mestna občina Maribor v okviru evropskega projekta GREENCYCLE z Inštitutom Wcycle organizira prvo javno predstavitev osnutka mariborske Strategije prehoda v krožno gospodarstvo, ki zajema celovit sistem za upravljanje urbanih območij. Vabimo vas na predstavitev osnutka Strategije prehoda v krožno gospodarstvo in interaktivne delavnice z vrednotenjem predlaganih rešitev, ki bo

v torek, 30. januarja 2018, ob 11. uri,

v konferenčni dvorani Štajerske gospodarske zbornice,

Ulica talcev 24 v Mariboru.

Mestna občina Maribor je izvedbo evropskega projekta GREENCYCLE pridobila v letu 2016, in sicer za obdobje treh let. V tem času bo Maribor kot vodilni partner v sodelovanju z drugimi evropskimi mesti vzpostavil lastno Strategijo prehoda v krožno gospodarstvo in zbirko orodij za vzpostavitev lokalnih modelov z nizkimi emisijami ogljika, ki temeljijo na krožnem gospodarskem sistemu. Projekt sledi strateškim usmeritvam s področja okolja in podnebnih sprememb, strategiji ravnanja z odpadki v Mestni občini Maribor ter ciljem trajnostne urbane strategije za vzpostavitev Maribora kot nizkoogljičnega in krožnega mesta.

Ker je za razvoj in implementacijo krožnega gospodarstva ključna tudi izboljšana koordinacija interesnih skupin, ki delujejo v mestu, bomo na predstavitvi Strategije prehoda v krožno gospodarstvo spregovorili predvsem o poslovnih možnostih in gonilnikih te implementacije. Področja, ki jim bomo namenili posebno pozornost, in so bila identificirana kot ključna pri dejanskem zagonu krožnega gospodarstva v našem mestu, so:

  • ravnanje s komunalnimi odpadki,
  • ravnanje z gradbenimi in industrijskimi odpadki,
  • upravljanje z odpadno energijo,
  • upravljanje s storitvami mobilnosti in servisa,
  • ponovna uporaba vode in
  • sodelovalno gospodarstvo.

Cilj evropskega projekta GREENCYCLE je uvedba sistema krožnega gospodarstva kot celovitega pristopa in dodatno 2-4 % zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v partnerskih mestih, ki so zraven vodilnega partnerja Mestne občine Maribor še nemški Freiburg, italijanski Trento in različne okoljske organizacije – francoski Auvergne-Rhône-Alpes, ki združuje več kot 70 članic in Pays Viennois Local Authority, italijanska Informatica Trentina Spa in avstrijska CESBA. Operativni cilji evropskega projekta GREENCYCLE so prihraniti energijo, zmanjšati porabo vode, kritičnih surovin, zmanjšati promet v urbanih središčih, spodbujati ekološke inovacije in posledično ustvarjati zelena delovna mesta. Sistem izvajanja mariborske Strategije prehoda v krožno gospodarstvo zajema vse pomembne sektorje upravljanja mesta, ki smo jih delno javnosti prvič predstavili oktobra 2016 in so znani pod imenom model Wcycle. Po različnih fazah implementacije model Wcycle vključuje vsa podjetja v večinski lasti Mestne občine Maribor, od komunale do turizma.

 

[av_button_big label=’PRIJAVA – Delavnica-javni razpis “SPODBUJANJE IZVAJANJA RAZISKOVALNO-RAZVOJNIH PROJEKTOV (TRL3-6)”, MB, 30.01.2018, ob 13.00 uri’ description_pos=’below’ link=’manually,https://www.stajerskagz.si/izdelek/delavnica-javni-razpis-spodbujanje-izvajanja-raziskovalno-razvojnih-projektov-trl3-6-mb-30-01-2018/’ link_target=” icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_font=’#ffffff’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ color_hover=’theme-color-subtle’ custom_bg_hover=’#444444′ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-1ujzd7′][/av_button_big]

 

Vljudno vabljeni!

 

 

Prijava na Enovice in spletni
časopis “GOSPODARSKI IZZIVI”

Prejemajte poslovne novice, strokovne nasvete in vabila na dogodke v naših elektronskih novicah. V novem spletnem časopisu spoznavajte  dobre  podjetniške  prakse, podjetja,  uspešne podjetnice in podjetnike.

Več novic